teka-teki

:: salam…
buat semua hamba2 ALLAH yg sudi membaca pe yg aku kongsikan di blog yg tak sepertinya ini, hanya pada ALLAH kupohonkan muga2 kalian slalu dalam rohmat kaseh sayang-NYA, slalu dilindungi n dipelihara-NYA. juga muga2 ade ‘sesuatu’ yg bisa kalian dapatkan di sini… n muga2 juga ape yg kalian dapatkan hanya yg baik2. ku berdoa muga2 kalian terhindar dr kejahatanku.

::entry kali ni sengaja ku post byk…sbb aku ingin tinggalkan sementara blog ni.he.kembali menilik diri mungkin.

::…kadang2, bila berlaku sesuatu yg bukan kehendak kita…terpacul juga keluh kesah di bibir. tapi kadang2 itu bukan tanda kita xredho kan? bukan juga tanda kita tak sabar atau tak syukur.juga tersangatlah bukan tanda kita tak yakin akan keberadaan n dekatnya ALLAH tu…cuma, kadang2 kita hanya lost control, bila rasa xtertahan sangat, maka terkeluar juga keluh kesah di jiwa.he. mungkin kalian tak, kerna kalian hamba2 ALLAH yg terpilih n sgt penyabar juga kuat. xseperti aku kali…he.(versi indonesia lak). aku slalu bila rasa terlalu serabut, terlepas jua keluhan tu…termengadu juga pd manusia…tp slalunya lps tu…aku akan rs sgt amat menyesal.ntah la. mungkin tu juga antara sbb aku pernah nk campak henset aku ke dinding.bia rosak.berkecai.he.mcm ganas je.tujuannya cuma, agar aku x cari sape2, bia aku hanya mengadu pd DIA. tp betul kata sorg adek, aku memang perlukan jg manusia untuk bercerita. cumanya…he.ntah la.mgkn sbb aku xtau nk citer ngn sape, atau fobia ntk brkongsi cerita. kerna kita manusia ni berbeza…de perkara yg bg kita sgt berat n hebat…tp bila kita kongsikn pd org len, pd dorg bnda tu sgt remeh. seolah2 kita yg sengaja buat perkara tu jd sgt berat. n… slalunye bla jd mcm tu. aku akn twr hati n xjd bcerita. mgkn bg org len, bkongsi cite sgt senang. tp x bg aku. aku paling susah sbnrnya bkk mulut cite psl diri sndiri.he.(eh,ni mcm da cite psl diri sndiri je?he)sbb bg aku, itu ibarat membuka aib sndiri, ibarat menunjuk kelemahan sndiri. teringat masa tingktn 4, nth knapa…aku xdpt thn air mata (aku xsuke,xgeti nangis dpn org len, even mak) aku ternangis dlm kelas, masa tu da rehat, aku ingat xde sape…upe2nya ade teacher L. dia tegur n tnya why am i cying? tp aku xjwb.aku mula tdiam. then, tetiba dia bg nsihat…n kebetulan nasihat dia tu tepat masa tu. aku jd nangis smula. mlh lbh esak. lbh wat aku tharu, sbb dia dtg n tepuk2 bahu aku. but finally korg nak tahu pe jadi after dat day? sminggu aku ponteng klas dia. aku nyorok kt library, sbb aku sgt malu.he.ntah pe2 je.

::er…so, pe kaitan n pe maknenye citer kt atas tu ye? he.xde maknanyerrr…..

so, before i left, dis sum teka-teki wat korg (sempena cuti skola gak.he.) jawapannya de dalam alQur-an…so…belek2 la tafsir ye.he.

GAMBATTAY kuda sai!!!

Teka-teki

1- Siapakah dia yang satu, yang tiada baginya dua?
2- Apakah dia yang dua, yang tiada baginya tiga?
3- Apakah dia yang tiga, yang tiada baginya empat?
4- Apakah dia yang empat, yang tiada baginya lima?
5- Apakah dia yang lima, yang tiada baginya enam?
6- Apakah pula yang enam, yang tiada baginya tujuh?
7- Apakah yang tujuh, yang tiada baginya lapan?
8- Apakah dia yang lapan, yang tiada baginya sembilan?
9- Apakah dia sembilan mu3jizat?
10- Apakah dia sepuluh yang dapat membawa kepada yang lebih?
11- Siapakah yang dimaksudkan dengan sebelas?
12- Apakah dia mu3jizat yang terjadi daripada 12 perkara?

Dan, soklan bonus, apakah dia yang bernafas, akan tetapi tiada baginya roh?

:: :: :: :: ::
n andai ni memang yg teakhir, muga2 de kebaikan yg aku tinggalkan di dunia siber nih. he.

ROBBI ANZILNY MUNZALAM MUBAAROKA…
WA ANTA KHOIRUL MUNZILIIIN…
(alMukminun:29)

so long…..

<rkukaudya>

8 Comments

Filed under catatan rkukaudya, rkukaudya

8 responses to “teka-teki

  1. As

    Benar, bukan mudah nak bercerita tentang kita akak, tapi kita tetap perlukan manusia. Berkongsi perasaan pun mungkin sudah memadai. Tapi bukan mudah🙂

    Semoga terus diberi kekuatan. Chayyok2!

    Akak ni kaya teka teki la..dah le sengal je sume..hihi

  2. Assalamualaikum w.b.t.

    erm,teka-teki yg menarik…rasa cam dah pnah dgr dlu,..
    tgh2 nak recall balik tetiba terjmpa jwpn dye..:)

    -Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..

    -Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. berfirman, “Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami).” (Al-Isra’: 12).

    -Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

    -Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur’an.

    -Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.

    -Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah s.w.t. menciptakan makhluk.

    -Tujuh yang tiada delapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. berfirman, “Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang.” (Al-Mulk: 3).

    -Delapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah s.w.t. berfirman, “Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung ‘Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka.” (Al-Haqah: 17).

    -Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu’jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.*

    -Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t. berfirman, “Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat.” (Al-An’am: 160).

    -Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .

    -Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu’jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, “Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, “Pukullah batu itu dengan tongkatmu.” Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air.” (Al-Baqarah: 60).

    Wallahua3lam

  3. rkukaudya

    salam as. memang bukan mudah, apatah bila kita tak jumpa mereka2 yg eklas n benar2 sudi mahu mendengar di sisi kita. he. tp klo as da jumpa, gud for u n hargai mereka. di saat dunia sudah semakin maju dan tua, yg sebenar ‘teman’ @ ‘sahabat’ tu, da tinggal sikit bilangannya. he

  4. rkukaudya

    salam asmi,

    betul betul betul! tp soklan bonus tu xjawab pun?

    klo jwbn tuk soklan bonus tu betul, leh bagi adiah. he.

    yg len xnak adiah ke? he.

  5. As

    ooo..mantap amat asmi…bagusnya teka teki nih😀

  6. wassalam…owh,x prasan lak kata ada soklan bonus….jap-jap nak cari jawapan dlu…

  7. to As:

    haha,x de lah As,jmpa jawapan nie pun scara x sngaja kat blog org len….lg pun dlu rsa cam dah penah baca soklan-soklan nie,so try la cari balik,hehe…..

    papa pun moga bermanfaat utk smua Insya’Allah…

  8. rkukaudya

    jawapan bg soklan bonus tu…rasanye leh tanya as.

    sbb da btau dia dulu. ok as?

    smoga semua slalu dirohmati ALLAH…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s