baca buku…

salam buat semua.

buat yg sedang bercuti sempena ‘hari buruh’ ni…bercutilah dgn sebaik2nya. isi dgn perkara2 yg bermanfa3at ye. jangan bazirkan masa yg berlalu dgn tidur yg berlebih2an. kerna masa yg berlalu tidak akan datang lagi kecuali di hari akherat nnt.

aku xcuti rini. tapi dek kerana kepenatan, sempat juga qoilulah sebentar.

nampak x cover buku kat sebelah tu? pertama, aku nak ucap trime kaseh yg amat pada org yg perkenalkan buku ni pd aku. time kaseh puan, moga2 ALLAH melimpahkan kebaikan buat puan. n yg terutamanya…tentu aku ptt luahkan rasa syukurku pada-NYA…kerna memberi aku kesempatan n peluang dgn menemukan aku dgn buku ni.

buku ni tajuk dia sbgimana terpampng di sebelah ‘BERJUANG DI DUNIA BERHARAP PERTEMUAN DI SURGA’ , hasil tulisan Muhammad Nursani. sebenarnya yg ada di tgn aku sekarang ni sudah siri yg ke 2. sayang sekali siri 1, aku belum dpt miliki, apatah lg membacanya. buku ni, adalah hasil dr sekalian tulisan2 ust Nursani ni pd sebuah majalah Islam yg digemari di Indonesia. iaitu majalah Tarbawi. ia berupa sebuah bingkisan ruhani buat mereka2 yg ingin menjadi penggerak dakwah Islam, atau mereka2 yg ingin menjadi penunjuk jalan manusia ke arah kebenaran. dgn setiap bab, tidak terlalu panjang, santai, tapi isinya rasa aku…boleh menyentuh terus ke dalam qolbu pembacanya.

sebenarnya, buku ni bersaiz kecil jek. tp…aku terpaksa ambil masa beberapa hari juga untuk menghabiskannya. ni da hari ke 3 klo xsilap. em…nilah masalah aku…aku boleh je baca buku sekaligus trus habis. tp mcm xde maknanya. aku bila membaca…lagi2 klo buku tu bergizi, de isi2 yg boleh di ambil wat pengajaran…lagi2 pula bila bahasanye santai tp menyentuh…aku akan baca satu baris, berulang2.he. mungkin sbb otak aku akan proses pe yg aku baca n hadamkan isi2 nya. kadang2, aku baca satu tajuk kecil atau beberapa muka surat…then aku tutup buku tu. proses. he…ntahlah. tapi masalah besar lagi…aku xleh hafal pe aku baca. em…sbb tu, dulu masa skolah…bila de exam, lagi2 part subjek yg kena hafal…aku cuak sgt. (tp tu la… nama je cuak, bukak je buku yg byk2 tulisan…otomatik aku rasa sakit pale n ngantuk sgt. he.nasib TUHAN bg lulus…time kaseh ya ALLAH…)

em…da melalut lak cite pasal aku yg xpenting langsung.

pe pun…nnt aku post kan 1 tajuk dr buku tu dlm blog nih…aku akn pilih satu yg sangat sangat sangat menyentuh aku…moga2 ada kebaikan yg dapat kita kongsi bersama.

<rkukaudya>

Leave a comment

Filed under buku@rkukaudya, catatan rkukaudya, rkukaudya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s