Kata2 hikmah Yusuf ar-Razi

# Kamu itu hamba ALLAH, hiduplah sebagaimana hamba.

# Cinta kepada ALLAH itu menghapuskan semua CINTA terhadap makhluk.

# Di dunia ini ada 2 kezaliman; iaitu kezaliman ilmu dan kezaliman harta. Yang dapat menyelamatkan dari kezaliman ilmu adalah ibadah, sedang yang dapat menyelamatkan dari kezaliman harta adalah zuhud terhadapnya.

# Manusia mengetahui bahwa ALLAH melihatnya, tapi mereka malu untuk melihat-NYA kerana sibuk memandang yang selain-NYA. Barangsiapa yang mengingati ALLAH dengan sebenarnya, dia lupa untuk menyebut yang selain-NYA. Barangsiapa yang lupa untuk mengingat segala2nya kerana menyebut ALLAH, segala makhluk akan memeliharanya kerana ALLAH menjadi ganti daripadanya.

1 Comment

Filed under peringatan

One response to “

  1. Jun

    Salam..yg nie memang menarik, respon yg pertama megenai kita hamba ALLAH..kekadang seseorg tu baik tapi jarang mengerjakan surhan ALLAH cth: die puasa, rajin tolong org,protective tapi susah nak solat. mls katekan mcm mn ek?
    ..
    Kedua Cinta terhadap ALLAH MMG LEBIH WAJIB dr ssma mns,knpa?Kerana cinta bearasaskan emosi dan perasaan ini mempunyai unsur prasangka yg boleh memutuskan hubungan silaturahim..cth c gadis bercinta degan c jejaka adalah 8 tahun hubungan memang baik ade gaduh sikitlah kot pastu diaorg baik lagi,esok bertengkar baik semula,pagi marah2 tibe malam tepon reda sikit then baik sml…klu gaduh beso ml la nk libatkan kekgkawan bk fourm kat starbuck,cafe,projet pun boleh aku ckp..ml plan somthin konon nk prove sape slah dan ini ml lah syak wasangke…ade pula yg menggunakan nm kawan utk menipu c boyfriend sendiri…setia ke tu…knpe mesti beralih kesetiaan…ssesetengah gadis sk mmpunyai boyfriend yg ramai utk mengatahui isi hati,lynan sape best ,ekomi sape yg lebih berduit, sape yg betul2 sempurna..memanglah nk yg sekupu setaraf tapi patut patut lah…berkawan je lah..jgn pasang2…ntahhla
    ..
    Ketiga,yg paling aku minat kezaliman harta…harta bayak anak ramai masing ade ego sendiri masing2 xmau bergaul masing2 selfish,sombong bongkak..masing2 keje best masing2 gaji 4ribu keatas ade emak,adek,sedara ssh tengok,,,wat mcm bkn sedara itu blum org yg mintak derma kat rumah ntah2 di sepak je org tue…adab mane…yg kurang pandai jadi benak yg terpelajar bertambah tambah benaknyer
    ….
    Keempat memang kesian pade sape yg melupai-NYA kerna aku percaya tulah/bencana akan menimpa dirinya kelak…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s